Yläkoulun fysiikkaa leluilla
Yläkoulun lelupaketti + opettajan opas
Yläkoulun lelupakettiin kuuluu 35 lelua, joiden tutkimiseen on kirjoitettu yksityiskohtaiset työohjeet sekä laadittu tehtävät oppilaille. Lisäksi jokaisen lelun fysiikkaa on pohdittu töiden yhteydessä.
Yläkoulun kirjassa fysiikkaa käsitellään lelujen avulla 7 eri näkökulmasta. Yläkoulun lelupaketin aihepiirejä ovat
- Aalto ja ääni
- Valo ja värit
- Lämpöoppi
- Ilmanpaine ja voima
- Tiheys ja noste
- Mekaniikka ja energia sekä
- Muita fysiikan leluja
Viimeiseen lukuun on koottu hyviksi havaittuja leluja, joille ei löydetty paikkaa muiden lukujen aihepiireistä. Leluja valitessa pyrittiin löytämään uudenlaisia näkökulmia hankaliksi koettuihin asioihin ja toisaalta etsittiin leluja, joiden avulla ilmiöiden demonstroiminen olisi helppoa.
Töiden ja tehtävien avulla opiskellaan kokeellisissa luonnontieteissä tarvittavia taitoja, kuten havaintojen tekemistä ja käsitteistöä. Myös kokeiden toistettavuutta pohditaan, tehdään ryhmätyötä ja johtopäätöksiä fysiikan lainalaisuuksista. Pedagogisesti kirjassa on sovellettu konstruktivistista lähestymistapaa.
Kaikki luvut alkavat lyhyellä johdantotekstillä. Johdannot on tarkoitettu lähinnä opettajan tueksi ja niiden lopussa on muutamia kysymyksiä keskustelun pohjaksi. Jokaiseen leluilla tehtävään tutkimukseen on laadittu työohjeet sekä tehtävät oppilaille.
Lelut voi esimerkiksi jakaa työpisteisiin, jolloin saman aihepiirin ilmiöitä voidaan käsitellä hieman eri näkökulmista. Oppilaat tai oppilasryhmät tekevät leluihin liittyvät tutkimukset itsenäisesti, päättelevät tulostensa pohjalta miten lelu toimii ja pohtivat taustalla olevaa fysiikan ilmiötä. Uusi opittu asia ja tehdyt havainnot liitetään aiempaan tietoon ja kokemuksiin. Opettaja voi toimia ohjaajana ja sparraajana työn edetessä. Vastaukset tehtäviin ja lisätietoa lelun toiminnasta löytyy teoriaosuudesta demonstraatioiden yhteydestä.
Yläkoulun fysiikkaa leluilla -kirjan sisällysluettelo sekä pari näytesivua
Vastaa